Když jsme si nedávno přinesli z obchodu Gazda, který se specializuje na čerstvé sýry a masné výrobky bez konzervantů, taštičku plnou dobrot k otestování, nechyběla mezi nimi ani výborná bryndza a sympatický kus uzené slaniny. Ohledně oběda bylo tím pádem ihned jasno; na stole ten den prostě nemohla chybět slovenská klasika – výborné bryndzové halušky.
INGREDIENCE
(zhruba 4 porce)
- 200g bryndzy
- 200g slaniny nebo špeku
Na halušky
- 900g brambor
- cca 250g polohrubé mouky
- cca 30g soli
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Pokud jsou hodně vodnaté, trochu vody z nich zcedíme. Přidáme mouku (přidávejte po částech, protože její množství je odvislé právě od vodnatosti brambor) a sůl. Vypracujeme těstíčko, které potom budeme pasírovat přes “haluškovač” nebo ukrajovat z prkýnka přímo do vroucí vody. Těstíčko tedy nesmí být příliš tekuté, ani příliš tuhé. Halušky vaříme ve vroucí vodě. Uvařené poznáme podle toho, že vyplavou na povrch. Doporučuju nejdřív uvařit jen pár halušek na zkoušku pro případné dosolení a/nebo přidání mouky, pokud by se halušky při vaření rozpadaly.
Uvařené bryndzové halušky propláchneme pod studenou vodou. Pak už stačí jen osmažit slaninu a spolu s bryndzou servírovat.