Palačinky jsem – jakožto milovník snídaní bristkého typu – dlouhá léta ignoroval. Bez uzardění přiznám, že jsem se je naučil kvůli Zrzce, která na ně nedá dopustit. Od té doby se staly nedílnou součástí mého života, protože je “povinně” připravuji k snídani každý víkend. Za tu dobu se mi podařilo vymyslet x různých nuancí téhle pochoutky, ale takhle se stala Zrzčinou nejoblíbenější. Takže pokud chcete i vy svoji drahou polovičku něčím po ránu příjemně překvapit, tady je návod:
INGREDIENCE
(2 porce)
Těsto
- 2 dl mléka
- 130 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- kůra z 1/2 většího citronu
Náplň
- 250 g tvarohu
- šťáva z 1/2 většího citronu
- moučkový cukr dle chuti (cca 50 g)
Do mísy vlijte mléko, přidejte 1 vejce a špetku soli. Rozšlehejte metlou. Přidejte hladkou mouku a cukr a vše znovu důkladně prošlehejte v hladké těsto. Do těsta nastrouhejte kůru z poloviny citronu. Dejte těsto stranou odpočívat (cca 5 – 10 minut než zhoustne).
Do misky dejte tvaroh, přidejte cukr a štávu z poloviny citronu. Vše důkladně promíchejte. Pokud by výsledná náplň byla příliš hustá (odvislé od typu a značky tvarohu), můžete ji naředit trochou mléka.
Na dobře rozpálenou pánev (bude-li málo, těsto má tendence se trhat) dejte trochu (cca kávovou lžičku) oleje a vlijte těsto. Krouživým pohybem jej nechte rozlít po celé ploše pánve. Smažte asi tři minuty (těsto začíná postupně měnit barvu, od okrajů směrem ke středu, obraťte a smažte ještě asi minutu z druhé strany (čas přípavy dalších palačinek bude ještě nejméně o polovinu kratší, jak se pánev postupně rozpaluje). Hotovou palačinku odložte na talíř. Palačinky skládejte na sebe, zapaří se a budou díky tomu krásně vláčné a měkké (až dosmažíte poslední, položte ji nahoru a celou “várku” otočte).
Doprostřed palačinky rozprostřete náplň, palačinku přeložte na polovinu, trochu přitlačte, aby se náplň rozvnoměrně “rozlila” a přehněte na čtvrtinu. Těsně před servírováním můžete palačinky ještě zaprášit trochou moučkového cukru.
Podávejte a vyslechněte si ódy na to, jak jste skvělý/-á ;-).