Ravioli, jejichž název pochází ze slova “riavolgere”, což v překladu znamená “zabalit”, mají původ v severní Itálii. Originální tvar je čtverec, ale ve světě se můžeme setkat stejně tak často s tvarem kola. Nejtypičtější jsou masové náplně, avšak k teplému letnímu dni se mnohem víc hodí odlehčená varianta, kterou si dneska uděláme. Ricotta, čerstvý hrášek a slanina..a samozřejmě nebude chybět domácí těsto.
Ingredience na 2porce
Na těsto
- 200g hladké mouky
- 2 vejce
- 1lžíce olivového oleje
- špetka soli
- asi 1dcl vody
Na náplň
- 150g ricotty
- 100g čerstvého hrášku
- 3 plátky slaniny
- trochu másla na potření
Na těsto si odvážíme do misky mouku, přidáme vejce, olivový olej a osolíme. Všechny ingredience smícháme a podle potřeby přilijeme vodu. Těsto by mělo být pevné a hladké. Po vypracování ho dáme na půl hodiny odležet do lednice.
Na náplň si nakrájíme slaninu na kousky a zprudka orestujeme na pánvi. Do misky si dáme ricottu, přidáme osmaženou slaninu, hrášek a osolíme a opepříme.
Po půl hodině si vyndáme těsto z lednice. Do velkého hrnce si nalijeme vodu, trochu osolíme a kápneme olivový olej a přivedeme k varu.
Těsto rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepotřebujeme dáme zatím do lednice. Z jedné části rozválíme přes igelitový sáček nebo fólii těsto do tvaru obdélníku. Těsto musíme zespod pořádně pomoučit, jelikož ho potřebujeme vyválet hodně do tenka a mohlo by se nám pak trhat. Jakmile máme těsto vyválené cca na 1mm, zkrojíme strany do tvaru obdélníku. Pak si vajíčkem naznačíme políčka a do nich klademe náplň. Ravioli by měli být zhruba 5x5cm velké, jelikož těsto při vaření ještě dost nabyde. Jakmile máme náplň na těstě, znovu potřeme kolem vajíčkem. Pak si vyválíme druhou placku těsta a položíme na tu spodní s náplní.
Pořádně kolem náplně umačkáme, volné okraje skrojíme a pak nakájíme na čtverečky. Nechte
kolem náplně dostatečně velký kus těstoviny, aby při vaření čtvereček neprasknul.
Takto připravené ravioli dáme vařit do vroucí vody do měkka. Zhruba 10min, ale je to odvislé od velikosti a tloušce těsta, takže ideálně ochutnávejte.
Po uvaření je pokapeme rozpuštěným máslem, ozdobíme a můžeme servírovat.