Aktuálně je salko aneb kondenzované mléko více používané než kdykoliv jindy v roce. Ať už se jedná o nepečené vánoční cukroví, krémy nebo domácí likéry, je to vždycky dobrá volba. A příjemným bonusem za trochu práce je fakt, že domácí salko vás vyjde zhruba o polovinu levněji než to kupované a je ho o něco víc.
INGREDIENCE
- 1 litr polotučného/tučného mléka
- 350g cukru krupice
Na karamelové salko
- navíc 40g másla
Ideální je mléko svařovat v pánvi s vysokým okrajem, jelikož čím větší průměr dna máte, tím bude mléko svařené rychleji.
Na normální salko smícháme v pánvi cukr s mlékem a na středním plameni přivedeme k varu. Pak za stálého hlídání a občasného míchání pokračujeme asi 30 min – dokud nemá požadovanou hustotu. Jakmile začne houstnou musíme pořád míchat. Čas vaření se může dost lišit v závislosti na použitém nádobí a stupni plamene.
Na karamelové domácí salko nejprve v pánvi rozpustíme máslo a na něm necháme lehce zkaramelizovat cukr – rozpustí se a lehce zhnědne. Pak přilijeme mléko a pokračujeme stejně jako u předchozího.
[…] 1 plechovka salka nebo domácí salko podle mého receptu […]
Thanks very interesting blog!