Ano, vím. A strašně se stydím za to, že další recept přidávám po tolika týdnech. Ale všichni to určitě znáte – občas se člověku nahrne tolik věcí, že pak neví, kam dřív skočit a v tu chvíli si, chtě nechtě, musí stanovit priority. Další věc je, že jsem neposedný člověk, a tak jsme se začala věnovat dalšímu projektu – l´Botanique. A světe div se, není to o “žrádle” :D l´Botanique jsou ručně vyráběné šperky, šperky z herbáře a můžete je najít zde. Každopádně – vracím se zpět a rovnou mám pro vás recept, který se vám před víkendem určitě parádně hodí :)
Těsto na focacciu
- 250g hladké mouky
- 10g droždí
- 150ml vlažné vody
- malá lžíčka soli
- 30ml olivového oleje
Na obložení
- 300g syrových grilovacích klobásek (např. Norimberské,..)
- 3 rajčata
- 1 malá cuketa
- 3 nasekané stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
Droždí smícháme s vodou a rozmícháme. Až se všechno droždí rozpustí, tak přilijeme olivový olej. Do větší mísy odvážíme mouku, přidáme sůl a přilijeme směs z droždí, vody a oleje. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout (musí zhruba zdvojnásobit objem).
Po vykynutí si vymažeme olivovým olejem formu nebo pekáč. Z těsta vytvoříme placku a trochu vyválíme válečkem- aby zaplnila formu. Dáme do formy, potřeme olivovým olejem a necháme ještě 20-30min dokynout. Mezitím si zapneme troubu na 180 stupňů.
Po 30ti minutách uděláme do placky prsty díry. Focacciu poklademe klobáskami, rajčaty a cuketou a do těsta sem tam zapícháme rozmarýn a česnek. Zakapeme olejem a posypeme solí. Pečeme asi 20 minut dokud nezezlátne. Foccaciu pak vyndáme opatrně z formy a opět zakápneme olejem a posypeme čerstvým rozmarýnem.