V létě a především v letních parnech každý ocení lehkou a jednoduchou večeři. Focaccia je původem z Itálie, kde se těší velké oblibě především proto, že je velmi snadná na přípravu a dá se lehce kombinovat podle chuti, ideálně však tak, aby se neztratila její jednoduchost. Dneska si uděláme klasickou focacciu s rajčaty a česnekem a pak trošku luxusnější se sardinkami a cibulí.
Ingredience na těsto (2ks)
- 500g hladké mouky
- 20g droždí
- 300ml vlažné vody
- 1 lžíce soli
- 60ml olivového oleje
Rajčatová s česnekem
- 1 větší rajče
- 3 stroužky česneku
- olivový olej a mořská sůl
Sardinková s cibulí
- 1 balení sardinek v olivovém oleji
- 1 menší cibule
- olivový olej a mořská sůl
Droždí smícháme s vodou a rozmícháme. Až se všechno droždí rozpustí, tak přilijeme olivový olej. Do větší mísy odvážíme mouku, přidáme sůl a přilijeme směs z droždí, vody a oleje. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout (musí zhruba zdvojnásobit objem).
Po vykynutí si vymažeme olivovým olejem dortovou formu o průměru 25cm. Těsto rozdělíme na půl a jednu placku trochu vyválíme válečkem- aby zaplnila formu. Dáme do formy, potřeme olivovým olejem a necháme ještě 20-30min dokynout. Mezitím si zapneme troubu na 180 stupňů.
Rajčata, česnek, cibuli a ryby si nakrájíme a připravíme na obložení.
Po 30ti minutách uděláme do placky prsty díry. První focacciu poklademe rajčaty a česnekem a druhou sardinkami a cibulí. Obě připravené focaccie zakapeme olejem a posypeme solí. Pečeme asi 20 minut dokud nezezlátnou. Foccaciu pak vyndáme opatrně z formy a opět zakápneme olejem a posypeme čerstvou bylinkou, ideálně rozmarýnem.