Nedávno jsem procházela staré fotky a narazila na nějaké z léta, kde se cpeme gyrosem. Jak já ho miluju!!! Ostatně řecká kuchyně patří k mým nejoblíbenějším, ale gyros jsem doposud doma nedělala (např. recepty na řecké tapas najdete v odkazu u pita chlebu). Tak jsme se postavila výzvě :D Seznam vypadá sáhodlouze, ale jde prostě jen o několik druhů koření, aby to chytlo tu správnou chuť a pak už je to fakt jednoduché :)
INGREDIENCE
(4 porce)
MASO
- 800g vepřové krkovice nebo prorostlejších kotlet
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregána
- půl lžičky sušeného tymiánu
- půl lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř
- půlka cibule
- čerstvé bylinky (můžete zkombinovat se sušenými)
- olej
TZATZIKI
- půl nastrouhané salátové okurky
- 250g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 1 lžička sušeného česneku
- trochu kopru
- sůl a pepř
PITA
- recept zde
NAKLÁDANÉ ŘEDKVIČKY
- recept zde
SPOUSTA ZELENINY
Recept na pitu a nakládané ředkvičky opakovat nebudu, jelikož se do nich můžete prokliknout z odkazů :)
Maso nakrájejte na plátky. Pokud budete dělat plátky na grilovací pánvi, udělejte je silnější (tak 1,5-2 cm), pokud ale budete chtít maso napíchnout na jehlu a grilovat v troubě, tak se snažte naopak dělat slabounké plátky (primárně to doporučuju těm, co mají v troubě takový ten otočný gril na kuře, jinak mě to po domácku chutná víc z pánve).
Maso osolte. Cibuli rozmixujte na kaši (jde to i v hmoždíři, pokud nemáte elektrického pomocníka), smíchejte s veškerým kořením a vetřete do masa. Maso navrstvěte spolu s olejem do mísy, uzavřete a nechte 24h marinovat v lednici.
Před použitím maso nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě a pak ogrilujte. Plátky nakrájejte na tenoučké nudličky, přidejte upečenou pitu, spoustu zeleniny a tzatziki a chrochtejte si blahem :D Gyros jako vyšitý z řeckého pobřeží :)