Houbová sezóna pomalu začíná a tak jsem se i já- jakožto vášnivý houbař vydala do lov. Z lesa jsem si sice plný koš neodnesla, ale na polévku akorát. Ačkoliv houby miluju, nesnaším úpravu á la kluzký slimák a proto si dneska uděláme klasiku trochu jinak. Krémová bramborová polévka sice nemá s tou úplně klasickou českou bramboračkou zas tak moc společného, chuťově je ovšem rovněž vynikající.
Ingredience
(4 porce)
- 4 větší brambory
- 1 kelímek 31% smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 litr kuřecího vývaru
- 4 vejce
- 1 malá cibule
- pár čerstvých hub
- 1 jarní cibulka
- sůl, pepř a kmín
Cibuli, česnek a brambory oloupeme a nakrájíme. V hrnci na lžíci másla orestujeme cibuli a půl lžičky kmínu do zlata. Pak přidáme česnek a zaprášíme hladkou moukou a ješte asi 20 sekund restujeme. Nakonec vše zalijeme vývarem, osolíme, přidáme brambory a vaříme do měkka.
Mezitím si připravíme restované houby. Houby a jarní cibulku si pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a houby osmahneme do zlata. Nesmíme solit, jinak pustí vodu a ztratí konzistenci. Trvá to asi 4-5min, nakonec přidáme jarní cibulku a ješte asi 2 minuty restujeme.
Teď si uděláme ztracené vejce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a jakmile začne bublat, tak plamen snížime, aby jen probublávala ( když bude bublat moc, bubliny nám vejce potrhají). Vajíčko si rozklepneme do hrnku. V hrnci uděláme mícháním vařečkou v jednom směru vír. Doprostřed víru pak vylijeme vejce a necháme povařit- bílek se omotá koulem žloutku a zbělá. Trvá to asi 2 minuty. Každé vejce vaříme zvlášť.
Když jsou brambory uvařené, tak polévku rozmixujeme do hladka. Případně dochutíme a nakonec přidáme smetanu. Ještě chvilku povaříme a můžeme servírovat.