Je tu podzim, ke kterému neodmyslitelně patří švestky. Když jsem přemýšlela, jaký recept udělat, tak mě samozřejmě napadla švestková omáčka k masu. No jo, jenže já nejsem extra příznivce sladkého s masem (čímž nechci říct, že švestkovou omáčku nemám ráda, ale prostě to není ono). Koláče! Jo, budou to máslové koláče… dilema nastalo ve chvíli, kdy jsem si představila kynuté hutné koláče, které mě dusí a je tam tak 75% těsta a 25% náplně. Nevzdala jsem to a tak se dneska podělím o luxusní recept na koláče, který budete vytahovat znova a znova, protože jiné už chtít nebudete.
Ingredience
(12 koláčů- průměr cca 15cm)
TĚSTO
- 500g hladké mouky
- 250g másla (myslím máslo, jako máslo… ne Heru, apod.)
- 100g cukru krupice
- 2 žloutky
- 40g droždí
NÁPLŇ
- 500g švestek
- 500g polotučného tvarohu
- 100g cukru
DROBENKA
- 100g cukru
- 80g másla
- 100g polohrubé mouky
Nejspíš si říkáte, že jsem určitě zapomněla na tekutou složku. Ne, nezapomněla- poměr másla k mouce je opravdu vysoký, takže nebude třeba. Ostatně jak už název napovídá, jedná se o máslové koláče.
Úplně nejdřív si vyndáme z lednice máslo, aby mělo pokojovou teplotu a dobře se nám s ním pracovalo. Pak si rozdrolíme do misky droždí, přidáme trochu cukru z našich 100g do těsta, zalijeme asi 50ml teplé vody a necháme vzejít kvásek. Do mísy si odvážíme mouku, přidáme zbytek cukru, žloutky (bílky nevyhazujeme- potřeme tím pak koláče), máslo pokrájené na plátky a vzešlý kvásek. Vytvoříme hladké těsto. Musíme ho pořádně zpracovat, aby nám v něm nezůstaly kousky másla. Hotové těsto dáme asi na 30min odpočinout do lednice.
Teď si vypeckujeme všechny švestky a podle kyselosti případně procukrujeme. Do mísy vyklopíme tvaroh a smícháme s cukrem. Toť k náplni vše.
Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukou pořádně „sežmolíme“, aby nám vznikly hroudičky.
Těsto rozkrojíme a jednu půlku vyválíme na moukou poprášeném válu na placku o tloušťce asi 5mm. Pak z těsta vykrajujeme koláče. Já použila třeba misku- je to rychlejší než válení každého koláče zvlášť a je zaručeno, že budou všechny stejně velké.
Vyválené a vykrojené koláče přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme rošlehanými bílky, naneseme tvaroh, švestky, zasypeme drobenkou a můžeme jít do trouby.
Pečeme na 170 stupňů asi 15-20min. Doba se hodně odvíjí od velikosti koláčů. Každopádně musí mít zlaté okraje a odspodu nesmí být bílé.
Po upečení vyndáme, pocukrujeme moučkovým cukrem a modlíme se, ať zůstanou i na zítřejší snídani :)