Tohle nasládlé snídaňové pečivo pochází z Francie a vy si ho určitě zamilujete. Těsto je na povrchu křehké a uvnitř krásně nadýchané a voní po másle. Nejlepší jsou jen tak s hrnkem kávy nebo kakaa.. ale marmeláda nebo med taky není k zahození :)
INGREDIENCE
- 500g hladké mouky
- 200ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 125g másla
- 90g moučkového cukru (já používám doma smíchaný s vanilkovým luskem)
- 3g soli
- pytlík sušeného droždí
Na potření
- 1 žloutek
- malá lžička moučkového cukru
- pár kapek mléka
Mléko ohřejte a máslo s vejci nechte odležet na pokojovou teplotu. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Promíchejte. Přidejte mléko a vejce a vypracujte těsto, které se bude celkem lepit. Pak po kousíčkách zapracujte změklé máslo. Na to opravdu dejte pozor, protože když dáte moc másla naráz, těsto vám rozbředne, vy budete muset přidat mouku a žemle budou tuhé.
Vypracované těsto nechte hodinu odpočinout. Z dávky vytvarujte 10 válečků, dejte na plech, potřete žloutkem (rošlehaným s cukrem a mlékem), udělejte na každém tři zářezy a nechte ješte 10-15min odpočinout.
Pečte cca na 170 stupňú po dobu 15-20 minut – podle barvy. Nejlepší jsou vlažné.