Chléb jako takový se začal péct v Egyptě okolo roku 4000 let Př.n.l. a to v podobě placky do které přidali egypťané zákvas. Tento chléb se v současnosti nazývá Pita chleba. Nejznámějším pokrmem, ke kterému se pita podává je asi řecký gyros. My si dneska ukážeme jednoduchou a chutnou varinatu pity. Čerstvá domácí pita, grilovaná zelenina a tuňák, ideální kombinace na lehkou letní večeři.
Na pita chleba (na 6ks mini pita)
- 2 hrnky hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Na náplň
- 1 konzerva tuňáka (doporučuji Gianna kousky v oleji)
- 1 žlutá paprika
- 1 salát Little Gem (nebo 1/3 normální hlávky salátu)
- 1 větší rajče
V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl a vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme 45 – 60 minut vykynout na teplém místě.Zatímco těsto kyne, nakrájíme papriku na měsíčky (cca 1 cm silné), osolíme a lehce pokapeme olejem. Nakrájenou papriku dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme do změknutí.
Z vykynutého těsta vyválíme 6 placiček a ještě je necháme přibližně 5 minut kynout na plechu. Pečeme na 220 stupňů, dokud se nenafouknou a lehce nezezlátnou. Po vyndání z trouby pitu opatrně stlačíme utěrkou, aby se vyfoukl vzduch (tím vznikne kapsa na naplnění) a uzavřeme do plastové dózy s víkem, kde je necháme několik minut odpočívat, aby změkly.
Po vychladnutí kousek pity skrojíme, vnitřek pokapeme olejem z tuňákové konzervy a poté naplníme krájenou zeleninou, pečenou paprikou a tuňákem.