Houbová sezóna je stále v plném proudu a tak by byla škoda toho nevyužít. Houby přece nejsou jen o smaženici a kloboučcích v trojobalu. Což ovšem neznamená, že dobré houbové recepty musí být jen složité. O dnešním receptu by se dalo říct, že o co jednodušší příprava, o to lepší chuť. A navíc restované hříbky mají tu super vlastnost, že zůstávají pevné a šťavnaté, takže jimy nejspíš nepohrdne ani ten, kdo obvykle houby á la kluzký slimák nemusí.
Ingredience ( 2 porce)
Bageta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 350g hladké mouky
- 220ml vlažné vody (orientační množství)
- 1 lžička soli
- 20g droždí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
Na houby
- hrst čerstvých hub
- 1 jarní cibulka
- pár snítek čerstvého oregána
Nejprve orestujeme cibuli s česnekem. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl a restovanou cibuli s česnekem a zamícháme. Do menší mističky si odměříme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí, které v ní rozmícháme. Nakonec k tekutině přidáme olivový olej a přidáme k mouce. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které dáme do mísy a necháme 1,5h kynout na teplém místě. Po vykynutí uděláme z těsta váleček, pomažeme olivovým olejem a ješte ho necháme na plechu 30min odpočívat. Pak pečeme v předem vyhřáté troubě na 200stupňů cca 20min.
Houby a jarní cibulku pokrájíme. Na pánvi nejprve orestujeme na olivovém oleji houby. Musí být zlatavě opečené. Rozhodně je nesolíme, jinak ztratí pevnost a rozmočí se. Po pár minutách k nim přidáme jarní cibulku a ještě asi 2min restujeme. Pak stáhneme z plotýnky a přidáme natrhané lístky oregána.
Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme ( např. v topinkovači). Na opečené plátky bagety poklademe restované houby a můžeme servírovat.