S podzimem si spousta lidí spojuje především sezónu jablek. Všichni pečou štrůdly, záviny, zemlbáby… já jsme se rozhodla to trochu oživit jiným podzimním ovocem a proto si dneska uděláme voňavý hruškový koláč plný tvarohu a šťavnatých hrušek. Pokud budete mít máslové hrušky, tak to bude ještě lepší, ale postačí i klasické, které najdete skoro na každé zahradě.
Ingredience
Těsto
- 250g hladké mouky
- 80g cukru krupice
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 70g másla
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra z půlky citrónu
Náplň
- 500g polotučného tvarohu
- 1kg hrušek
- cukr
- skořice
Mouku smícháme s práškem do pečiva a pak přidáme všechny ostatní suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí a dáme na 15min odpočívat do lednice.
Hrušky oloupeme a rozkrojíme na půlky a vydlabeme jádřince- 5 půlek si necháme na horní vrstvu koláče. Zbytek hrušek nastrouháme na plátky.
Tvaroh si v míse smícháme s cukrem podle chuti.
Troubu si předehřejeme na 175stupňů a vyndáme z lednice těsto. Vyválíme z něj plát, kterým vyložíme vymazanou pečící formu. Na dno pak poklademe plátky hrušek, které posypeme cukrem a skořicí. Na ně pak rozetřeme tvaroh a poklademe půlkami hrušek. Hrušky ještě vydatně posypeme cukrem.
Šoupneme do trouby a pečeme cca 45min, dokud těsto a hrušky nezezlátnou. Hruškový koláč musíme před podáváním nechat vychladnout, ikdyž to bude těžké. :)