Když jsem přemýšlela, co budu v neděli vařit, neměla jsem skoro žádný nápad (což se mi obvykle moc často nestává). Při brouzdání na netu mi ale oko náhodou padlo na obrázek, kde bylo skotské vejce, na které jsem se chystala už docela dlouhou dobu, a tak bylo jasno. Ředkvičkový salátek tomu pak dodal trochu barvy a jarní svěžesti a super oběd byl na světě.
INGREDIENCE
(4 porce)
- 500g mletého masa (hovězí+vepřové)
- 4 vejce
- mletý kmín
- pažitka
- špetka tymiánu
- sůl a pepř
- asi půl litru oleje
Ředkvičkový salát
- 2 svazky ředkviček
- 1 jarní cibulka
- sůl a bílý pepř
- pár lístků máty
- pár kapek olivového oleje
Ze všeho nejdřív potřebujeme uvařit vejce. V tomhle receptu je to snad nejdůležitější bod, protože pokud chcete mít hezky vláčný žloutek, je potřeba je fakt pohlídat. Vodu přivedeme k varu a pak v ní vejce vaříme 6,5 minuty. Pak je ihned vyndáme a naložíme do ledové vody.
Maso promícháme s nasekanou pažitkou, tymiánem, kmínem a solí s pepřem. Chce to opravdu jemně mleté maso, aby pěkně obalilo vajíčko a nedrolilo se. Maso si rozdělíme na čtyři části. Potravinářskou fólii lehce potřeme olejem a z každé části masa uděláme placičku, do které opatrně zabalíme vejce. Hotové koule obalíme ve strouhance. Smažíme na středním plameni asi 3-4 minuty z každé strany.
Ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na nudličky. Přidáme nasekanou mátu, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Skotské vejce se hodí k bramborové kaši, ale klidně můžete zkusit i jinou přílohu.