Do Vánoc zbývají necelé tři týdny, a tak se ve spoustě domácností už začalo péct cukroví. U mě to klasicky skončí tak, že mi v lednici zbyde miska s nemalým počtem vaječných bílků a je mi líto je vylít. Kokosky u nás moc nevedou, bezé a podobné řezy jsou moc sladké, tak co s tím.. proto jsem se dala do výroby něčeho, co bude splňovat moje kritéria. Lehce jsem se inspirovala anglickými vánočními chlebíčky, které jsou plné kandovaného ovoce a voní rumem. A světe div se – ono to fakt fungovalo. Vánoční chlebíček z přebytečných bílků byl na světě. A nejlepší na tom je, že přísady můžete obměňovat podle aktuálního stavu špajzu :)
INGREDIENCE
- 8 bílků
- 200g hrubé mouky
- 80g rozpuštěného másla
- 150g moučkového cukru
- špetka soli
+
- hrst ořechů (já měla směs mandlí a vlašáků)
- kůra z jednoho pomeranče
- 100g kandované citrónové kůry
- hrst rozinek nasáklých velkým panákem rumu
- trochu nasekané čokolády
- další velký panák rumu
Bílky dejte do velké mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte do tuha. Potom lehce přimíchejte vždy po lžících mouku s cukrem a rozpuštěné vychladlé máslo. To je základní těsto, do kterého můžete použít veškeré zbytky od cukroví. Já použila následující.
Do směsi lehce vmíchejte ostatní ingredience i s rumem, vlijte do formy na chlebíček a pečte na 155 stupňů zhruba 35-40 minut. Upečený chlebíček vyklopte z formy a polijte rumem. Nakonec posypte moučkovým cukrem, který společně s rumem vytvoří na chlebíčku krustu. Vánoční chlebíček z přebytečných bílků je na světě :)
Upeče se i s polovinou cukru?
Těžko říct, půlku bych asi nezkoušela, ale trochu ubrat se určitě dá :)