Kulajda je moje nejoblíbenější polévka. Je to taková česká klasika, kterou vařily už naše babičky a prababičky. Ironií je, že si ji nikdy v restauracích nedávám, protože mi snad nikdy nikde nechutnala. Přitom na ní není nic složitého a doma ji zmáknete levou zadní. Hlavně použijte čerstvý kopr – bez něj to prostě není ono.
INGREDIENCE
- 0,5 kg brambor
- hrst sušených hub
- 4 vejce
- čerstvý kopr
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžíce octa
- 200ml smetany 33%
- 50g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř a kmín
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby dáme do misky, zalijeme teplou vodou a necháme změknout. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přidáme brambory, zalijeme asi 1,25-1,5l vody a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, bobkový list a nové koření a dáme vařit.
Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme houby i s vodou. Až nám všechno změkne, ztlumíme plamen a přilijeme smetanu s octem. Nakonec přidáme nasekaný kopr. Kdo má rád kyselejší kulajdu, může přidat víc octa. Případně dosolíme.
Já dělám ztracená vejce přímo v polévce a to tak, že vejce rozklepnu do polévky, která jen mírně probublává a cca 3minuty povařím bez míchání. Pokud se rozhodnete dělat vejce mimo polévku, tak přiveďte k varu vodu v širokém hrnci, ztlumte plamen, vařečkou ve vodě udělejte vír a doprostřed vlijte vajíčko. Nemíchejte a nechte cca 3min povařit. Pak vyndejte a vložte už do naservírované polévky.
Nakonec kulajdu ještě dozdobíme čerstvým koprem a podáváme.
Ježiši, kulajdu miluju. Už jsem ji dlouho neměla. Teď jsem na ni dostala právě chuť. Zítra běžím do obchody pro všechny suroviny :-) http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz
Just liked this post on FB. Thanks for the fantastic read.