Červená řepa je aktuálně jeden z mála druhů zeleniny, který se dá sehnat čerstvý a v dobré kvalitě. Dovolím si tvrdit, že můj salát z pečené řepy se ztraceným vejcem neurazí žádného masožravce. Obvykle u nás jídlo bez masa moc často neobstojí, ale tentokrát jsme udělali vyjímku a moc si pochutnali :)
INGREDIENCE (2 porce)
- 2 střední červené řepy
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- svazek ředkviček
- čerstvá řeřicha
- 2 vejce
- sůl, pepř
- pár kapek citronové šťávy
Řepu potřeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme asi 45 minut na 170 stupňů. Po upečení ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěnou mrkev, cibuli a ředkvičky také pokrájíme a přidáme k řepě. Osolíme, přidáme drcený pepř, pár kapek olivového oleje a citronové šťávy a promícháme. Na ztracené vejce přivedeme v hrnci vodu k varu tak, aby voda jen lehce probublávala. Vařečkou uděláme ve vodě vír, do jehož středu vyklepneme vajíčko. Teď už jen necháme vejce, aby se víru “zabalilo” a necháme ho asi 2 minuty vařit. Salát z pečené řepy se ztraceným vejcem naservírujeme do misek. Navrch posypeme řeřichou. Kdo má rád, může si salát zakapat bílým balsamicem.