Dlouho jsem se na pulled pork aneb trhané vepřové maso chystala. Například v USA je pulled pork nedílnou součastí každé BBQ párty. Receptů tedy existuje spousta. Já jsem zvolila kořeněnější variantu, jelikož tentokrát budou z toho základního receptu dva články, abyste viděli, že variant jak použít pulled pork je opravdu dost. Každopádně se nenechte odradit dlouhou dobou přípravy, je to sice x hodin, ale skutečná práce je max. na 30minut a pak už vás čeká jen dlouhé a dlouhé debužírování.
Recept čistě na pulled pork kalkuluje s o dost větším množstvím masa, než budete na tacos potřebovat, ale určitě ho méně nedělejte, protože čím menší kus masa, tím bude sušší. A taky nás pak čeká ještě druhý recept, kam ho budete moct použít ;)
Ingredience
(4porce)
Pulled pork
- 1,5 – 2kg vepřové krkovice nebo plecka
- 4 lžíce soli
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžička sladké papriky
- půl lžičky pálivé papriky
- půl lžičky drceného římského kmínu
- 1 lžička granulovaného česneku
- trochu pepře
Tacos
TĚSTO
- 250g hladké mouky
- 40g sádla
- půl lžičky soli
- cca 130ml teplé vody
RAJČATOVÁ SALSA
- 500g rajčat
- 1 červená cibule
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z půlky limetky
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl a pepř
NA DODĚLÁNÍ
- 200g zakysané smetany
- 2 prolisované stroužky česneku
- šťáva z půlky limetky
- 1 avokádo
- sůl a pepř
Úplně nejdřív se musíme pustit do masa. A to zhruba 18h před tím, než ho chceme servírovat, protože ho musíme min. na 12hodin naložit + pečení trva zhruba 6-7hodin. Takže den předem si maso vložíme do nádoby ve které ho pak budeme péct a zasypée všechnou solí a cukrem. Uzavřeme a dáme odpočívat do druhého dne.
V den D vyndáme maso z lednice. Předehřejeme si troubu na 120stupňů. Maso otřeme od soli a cukru, osušíme a vylijeme z nádoby vodu, kterou maso pustilo. V misce si smícháme všechno koření ( už nepoužíváme sůl ani cukr) a maso pak ve směsi důkladně obalíme. Takto připravené maso vložíme zpět do nádoby a šoupneme do trouby. Teď už zbývá jen jednou cca za 1,5h nadzvednout poklici, polít maso výpekem a čekat zhruba 6hodin, než změkne tak, že se dá trhat vidličkou. Po upečení maso natrháme vidličkou a promícháme s výpekem – nyní už máme finální verzi pulled pork aneb trhaného vepřového.
Když už s masem finishujete, tak se můžete pomalu pustit do zbytku na tacos. Prvně si připravíme rajčatovou salsu. Rajčata doporučuju soudková, jelikož mají obvykle menší jádřince, což se nám hodí, protože je budeme vykrajovat. Takže rajčata rozpůlíme, vydlabeme jádřince a zbytek pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme ještě na menší kousky a přidáme k rajčatům. Přidáme posekaný koriandr, prolisovaný česnek, šťávu z limetky, osolíme podle chuti a řádně promícháme. Před podáváním ještě uložíme do lednice.
A co by to bylo za tacos, kdyby chyběla zakysaná smetana a avokádo. Zakysanku smícháme s česnekem, šťávou z limetky a osolíme a opepříme. Avokádo pouze vyloupneme a nakrájíme na plátky.
Teď už nám zbýva poslední věc a to jsou tortilly. Mouku, sádlo, sůl a vodu smícháme a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme ho tak na 2mm a vykrojíme kola (někdo válí každou tortillu zvlášť, mně se osvědčila metoda vyválení celého těsta a pak z něj podle talíře vykrojím kola). Placky smažíme na sucho na středně rozpálené pánvi cca 2min z každé strany.
A konečně se dostáváme k jádru pudla. Upečené maso natrháme vidličkou. Tortilly rozložíme a vše budeme skládat jen na jednu půlku, abychom náplň mohli pak přiklopit. Začneme rajčatovou salsou, pak přidáme maso, zakapeme kysanou smetanou a nakonec přidáme pár plátku avokádu. Placku přiklopíme a můžeme se pustit do jídla.
Příště nás čeká s použitím trhaného vepřového americká klasika, tak si nenechte ujít další recept ;).
[…] recept zde: Pulled pork […]
Co si budeme vyprávět, text je dobře napsaný a co je důležité, k věci a konkrétně.