Znáte to. Včera bylo k obědu kuře a dneska už to není ono, tak co s ním? Tohle dilema občas řešíme asi všichni. Můj pohled do lednice a partnerův pohled a lá dal bych si pořadný burger mi vnuknul myšlenku spojit všechno dohromady. A když už burger, tak musí být i hranolky… tentokrát ovšem v odlehčené kedlubnové variantě.
Ingredience
(2 ks)
- zbytky pečeného kuřete
- 1 větší rajče
- 1 jarní cibulka
- hrst černých oliv
- 2 lžíce majonézy + 1 lžíce hořčice
- 1 velká kedlubna
- sůl, pepř
Na žemle
- 140 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 1 menší vejce
- 80 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Ze všeho nejdřív si zaděláme kvásek. Droždí smícháme s lžičkou cukru a utřeme do tekuta. Přilijeme trochu vlažné vody, promícháme a necháme odpočívat na teplém místě dokud nezvětší objem (cca 10 minut).
Mezitím odvážíme mouku a přidáme do ní lžičku soli. V hrnku rozšleháme vejce, přilijeme olej a zbytek vlažné vody a vše promícháme. Jakmile máme kvásek vzešlý, přilijeme ho k mouce a přidáme i obsah hrníčku.
Vše vypracujeme v hladké těsto. Pokud se hodně lepí, přidáme trochu mouky (ne moc, abychom neměli žemle tuhé).
Vypracované těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, aby neokoralo, mísu zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na 45 minut.
Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, lehce pokapeme olejem a pečeme dozlato na 180 stupňů.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Mezitím si dáme rozehřát troubu na 180 – 200 stupňů. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby péct, dokud nezezlátnou, cca 15 minut.
Upečené žemle překryjeme utěrkou, na kterou ještě položíme jednu navlhčenou utěrku, aby se zapařily a změkly. Přibližně po pěti minutách odkryjeme a máme hotovo.
Nakonec pokrájíme rajčata, olivy a cibulku, přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř a promícháme. Žemle rozřízneme, naneseme směs zeleniny, na ní poklademe kousky pečeného kuřete bez kostí a přiklopíme. Na talíř přidáme ještě kedlubnové hranolky a můžeme jít jíst.