Zase jsem po delší době nakoukla do Bible domácího pečení a řekla si, že je čas vyzkoušet další pečivo. Francouzské bagety se můžou zdát na první pohled složité. Nejsou, ale chce to čas. Kváskové pečení mi ani po xy pokusech nevychází, takže mě vždy potěší recept, kde není kvásek, ale pâte fermentée (stařené těsto). Poprvé jsem o něm psala v receptu na toskánský chleba zde. Každopádně – pojďme se do toho pustit, času bude potřeba dost :)
INGREDIENCE
Pâte fermentée (stařené těsto)
- 80g hladké mouky
- 80ml vlažné vody
- 5g čerstvého droždí
Těsto
- 500g hladké mouky (nebo 400g + 100g tmavé pšeničné chlebové mouky)
- 5g čerstvého droždí
- špetka cukru
- 15g soli
- 330ml vlažné vody
Den před pečením baget si založte stařené těsto. Ingredience dejte do misky, vytvořte hladké těsto, misku zakryjte fólií a nechce 12 hodin stát na lince. Po uplynutí této doby vám vznikne těsto, které vypadá jako na fotce.
Druhý den zaděláme na francouzské bagety. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a přidejte stařené těsto. Vytvořte těsto, které se trochu lepí. Překulte ho na vál a s minimálním použitím mouky zpracovávejte alespoň 5 minut – těsto bude krásně pružit, bude hladké a nelepivé. Nechte hodinu kynout. Po uplynutí doby těsto párkrát přeložte, vraťte do mísy a nechte další hodinu.
Po vykynutí rozdělte na 3-4 kusy a vytvořte bagety. Přikryjte je utěrkou a dejte zase na hodinou kynout. Po hodině rozpalte troubu na max. Vložte do ní plech, na kterém se budou bagety péct a na dno trouby dejte pekáček, do kterého se pak nalije voda. Je důležité mít plech na bagety horký. Po hodině bagety různě nařízněte, přendejte do trouby a do pekáčku nalijte 100ml vody. Troubu zavřete a bez otvírání pečte 10 minut. Po této době na pár vteřin troubu otevřete, troubu ztlumte na 200 stupňů a pečte ješte 10 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.
Příprava je opravdu dlouhá, ale věřím, že vás moje francouzské bagety nadchnou :) Ideální je zadělat první těsto v pátek před spaním a do pečení se pustit v sobotu dopoledne.
Bagety vypadají úžasně. Též mám problémy s pečením domácího pečiva z kvasku. Jsem ráda že jsem na tento recept narazila.
NEPLECHA NA PLECHU