Poslední dobou jsem se hrozně nadchla do domácího pečiva. U housek a rohlíků mi vždycky vadí, že ty domáci jsou dost často moc hutné a jsou cítit po droždí. Tentokrát z nich mám ale fakt radost, protože jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř naopak lehké a měkké. Rozhodně doporučuju vyzkoušet.
INGREDIENCE
(10 kusů)
- 500g polohrubé mouky
- 250ml teplé vody
- 20g droždí
- 6 lžic másla
- 12g soli
- 10g cukru
Do větší mísy dáme vodu, cukr a droždí a rozmícháme. Po rozmíchání přilijeme rozpuštěné máslo. V jiné misce si smícháme mouku se solí a to pak postupně přisypáváme do mísy s tekutinou. Vznikne nám hladké a nelepivé těsto, které si přeneseme na vál a cca 10minut hněteme. Pak ho překulíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout půl hodiny. Po uplynutí času těsto vyndáme z mísy, trochu prohněteme, dáme zpátky do mísy a necháme 1hodinu kynout v teple(bude lépe kynout a bude vláčnější).
Po vykynutí těsto rozdělíme na 10 kousků. Z těsta můžeme dělat různé tvary – rohlíky, housky, bulky. Já se rozhodla pro housky i rohlíky, takže jsem si na housky každý kousek těsta rozdělila na 3 válečky a spletla do copánku. Na rohlíky si z každého bochánku vyválím oválek a stočím do ruličky. Pečivo skládáme na plech vyložený pečící papírem a necháváme mezi ním prostor, protože ještě nakyne. Vše pak potřeme vlažnou vodou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30minut kynout. Zatím si předehřejeme troubu na 250stupňů. Po uplynutí půl hodiny pečivo opět potřeme vodou a posypeme např. hrubou solí, sezamem, mákem… Pečeme zhruba 15minut dokud nezezlátne.
[…] Nejdřív se vrhneme na máslo. Asi 20 minut před přípravou ho vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Medvědí česnek nasekáme nadrobno, přidáme společně se solí k máslu a promícháme. Máslo dáme do fólie a vytvoříme váleček, který dáme ztuhnout do lednice. Máslo je výborné s čerstvě upečeným domácím pečivem. Recept na křupavé rolíky najdete zde. […]
[…] Ředkvičky nakrájíme na plátky a hrášek vyloupeme. Na pánvi si rozpustíme máslo a dáme na něj změknout ředkvičky a hrášek. Stačí tři minuty. Do pánve rozklepneme vejce, přidáme kousky tuňáka, osolíme, opepříme a posypeme sezamem. Před podáváním posypeme pažitkou. K omeletě se výborně hodí domácí rohlíky, které najdete zde. […]
[…] recept najdete zde […]
Milá Zrzko :) to těsto je naprosto úžasné!! Bohužel teprve kyne, nemohu se dočkat, až zakousnu… :D
Děkuji za skvělý recept!